Your browser does not support viewing this document. Click here to download the document.
Uuden tekstiilitaiteen yhdistys UUTE ry:n säännöt
1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Uuden tekstiilitaiteen yhdistys UUTE ry ja sen kotipaikka on Helsinki.
2. Tarkoitus ja toiminnan laatu Yhdistys on tekstiilitaiteilijoiden valtakunnallinen yhdistys. Yhdistyksen tarkoituksena on - kehittää tekstiilitaidetta vapaana taiteena, - edistää tekstiilitaiteen asemaa taiteen kentässä, - edistää jäsentensä yhteistoimintaa, - kohottaa jäsentensä ammattitaitoa ja toimia jäsentensä yhteisten, yleisten ammatillisten etujen hyväksi, - olla yhteistoiminnassa muiden taidejärjestöjen kanssa, - edustaa jäseniään ammatillisissa asioissa kotimaassa ja ulkomailla. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää kokouksia, esitelmätilaisuuksia, opintomatkoja jäsenilleen sekä harjoittaa koulutus-, tiedotus-, julkaisu-, näyttely- ja kilpailutoimintaa. Toimintansa tukemiseksi Yhdistys voi järjestää arpajaisia sekä omistaa toimintaansa varten tarpeellista kiinteätä ja irtainta omaisuutta. Yhdistys voi myös ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja
3. Jäsenet Yhdistyksen jäseneksi voidaan hyväksyä ammattimaisesti toimiva tekstiilitaiteilija, joka käyttää kuvataiteen kenttään luettavissa teoksissaan tekstiiliä konkreettisena tai käsitteellisenä lähtökohtana. Ammattimaista toimintaa ilmentävät: - hakijan teosten taiteellinen taso, joka arvioidaan hakemuksen mukana toimitetuista teoskuvista tai hakijan nettisivuilta - taidekoulutus - yksityisnäyttelyn järjestäminen tai ryhmänäyttelyyn osallistuminen galleriassa, museossa tai vastaavassa näyttelytilassa, jonka toiminta on ammattimaista - taiteilijan saamat valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittävät apurahat, sekä palkinnot ja sijoittumiset taidekilpailuissa - julkiset tilausteokset sekä taiteilijalta taidekokoelmiin ja julkisiin tiloihin ostetut teokset - muu toiminta taiteilijana. Jäsenhakemukset käsittelee ja ratkaisee yhdistyksen hallitus. Se, jonka jäsenhakemus on hylätty, voi saattaa asian yhdistyksen kokouksen ratkaistavaksi ilmoittamalla siitä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle vähintään 4 viikkoa ennen kokousta.
4. Jäsenen eroaminen ja erottaminen Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan. Hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, jos jäsen on jättänyt erääntyneen jäsenmaksunsa maksamatta tai muuten jättänyt täyttämättä ne velvoitukset, joihin hän on yhdistykseen liittymällä sitoutunut tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä tai ei enää täytä laissa taikka yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja.
5. Liittymis- ja jäsenmaksu Jäseniltä perittävän liittymismaksun ja vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta päättää vuosikokous.
6. Hallitus Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu vuosikokouksessa valitut puheenjohtaja ja kahdesta seitsemään muuta varsinaista jäsentä. Hallituksen toimikausi on vuosikokousten välinen aika. Puheenjohtajaksi voidaan valita yhtäjaksoisesti korkeintaan neljäksi kaudeksi. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii. Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna on läsnä. Äänestykset ratkaistaan ehdottomalla ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
7. Hallituksen tehtävät Hallituksen tehtävänä on: - ottaa yhdistykselle sihteeri, rahastonhoitaja ja muut tarvittavat virkailijat, - valita yhdistyksen edustajat tarvittaviin toimikuntiin ja tehtäviin, - kutsua koolle yhdistyksen kokoukset ja valmistella niissä käsiteltävät asiat, - huolehtia yhdistyksen kokouksien päätösten toimeenpanosta, - hoitaa yhdistyksen taloutta ja tilejä, - laatia toiminta- ja tilikertomukset sekä toimintasuunnitelma ja talousarvio seuraavaa tilikautta varten - ratkaista jäsenanomukset sekä pitää jäsenluetteloa, - huolehtia juoksevista asioista.
8. Yhdistyksen nimen kirjoittaminen Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri tai rahastonhoitaja, kaksi yhdessä.
9. Tilikausi ja toiminnantarkastus Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava toiminnantarkastajalle viimeistään kuukautta ennen vuosikokousta. Toiminnantarkastajan tulee antaa kirjallinen lausuntonsa viimeistään kaksi viikkoa ennen vuosikokousta hallitukselle.
10. Yhdistyksen kokoukset Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä myös postitse taikka tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta. Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä tammi-toukokuussa. Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle. Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella jäsenellä yksi ääni. Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
11. Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään seitsemän vuorokautta ennen kokousta jäsenille postitetuilla kirjeillä tai sähköpostitse.
12. Vuosikokous Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat: 1. kokouksen avaus 2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa 3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 4. hyväksytään kokouksen työjärjestys 5. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajan lausunto 6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille 7. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksun suuruus 8. valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet 9. valitaan yksi toiminnantarkastaja ja varatoiminnantarkastaja 10. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat. Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen vuosikokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.
13. Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta. Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.
14. Muissa suhteissa noudatetaan voimassa olevaa yhdistyslakia sekä annettuja asetuksia.